Házi praktikákkal a makulátlan fugákért

Mielőtt a fugák kivésése vagy átfestése jutna eszedbe, érdemes kipróbálnod azokat a praktikákat, melyeket háziasszonyok ezrei alkalmaznak sikerrel. Népszerű és hatásos módszer a padló réseibe telepedett kosz eltávolítására például a fogkefével való ecetes átdörzsölés. Bár hosszadalmas munka, megéri a fáradságot. Használj 20%-os töménységű ecetet, a kosz mértékétől függően töményen vagy fele-fele arányban vízzel hígítva. Mártsd bele a fogkefét, és dörzsöld végig a réseket: a kosz eltűnik, és a fugák a savas ecetnek köszönhetően világosabbak is lesznek.

Ha az ecet erejét kevésnek érzed, mert már annyira régi a kosz a fugákban, akkor vesd be a szódabikarbónát. Hintsd át vele vastagon a fugákat, majd egy félbevágott citrommal súrold végig, ezután pedig egy tiszta, durva szivaccsal vagy fogkefével fuss át rajtuk ismét. A citrom és a szódabikarbóna együttese a dörzsölés hatására feloldja a koszt, miközben kifehéríti az elszíneződött anyagot.

Súroláshoz emellett a fogkrém is kiváló, de csak a

fehér fajta, a gél állagúak csak tovább színezik a közöket. Közvetlenül nyomd a fugára, és körömkefével dörzsöld vele át a koszos részeket.

Az egyszerű súrolószeres átdörzsölés is segíthet akkor, ha a súrolószert közvetlenül a fugára öntöd, és egy mosogatószivacs durva felével súrolod végig a közöket. Sokan esküsznek a tisztítószerek között az Ultradermre is, ami nem más, mint egy bőrkímélő, de nagyhatású kézmosószer, melyet elsősorban az olyan erős olajos, zsíros szennyeződések ellen ajánlanak, mint a gépzsír vagy a kenőolaj - alig akad olyan autószerelő műhely, ahol ne használnák. Hatékony zsíroldó hatása miatt kiváló szer a fugák zsíros szennyeződései ellen, a járólapok felületét mégsem károsítja. Kenj belőle egy keveset egy durva szivacsra vagy egy körömkefére, és kezdd el dörzsölni a lapok közötti réseket. Végül tiszta, hideg vízzel mosd át a fugákat.

Ha még erősebb szert keresel, akkor a mosógépek tisztítására és vízkőtelenítésére is alkalmas trisót ajánljuk. Egy nagy flakon mindössze néhány száz forintba kerül, mégis csodákat művel a koszos, elszíneződött padlóközökkel. Mivel nagyon erős tisztítószer, feltétlenül használj gumikesztyűt az alkalmazásánál, melyet a következőképpen végezz: nedves szivacsra szórj keveset a sóból, de ne várd meg, míg feloldódik a szivacson, hanem azonnal kezdd el súrolni vele a fugát. Nemcsak a zsíros foltoktól szabadítja meg a felületet, hanem fehérít is, ezért színes fugákhoz nem ajánlott.

Forrás:femina.hu

Irish gambling website www.cbetting.co.uk Paddy Power super bonus.